Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Επιβεβαιώνει ο Γ. Χουλιαράκης τις απαιτήσεις-σοκ του ΔΝΤ για μέτρα 4,2 δισ. ευρώ

Επιβεβαιώνει ο Γ. Χουλιαράκης τις απαιτήσεις-σοκ του ΔΝΤ για μέτρα 4,2 δισ. ευρώ
Για υπεραπόδοση εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή.Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις νέες απαιτήσεις - σοκ του ΔΝΤ για νέα μέτρα: «Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα που αποτελεί αναμφίβολα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ για το 2019. Απαιτεί προκαταβολική νομοθέτηση το 2016 για το 2019».

Όπως, πάντως, εξήγησε η «θέση του ΔΝΤ στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δυνατότητα να πιάσει πλεόνασμα 3,5%», ενώ προσέθεσε: «Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ στο να προβλέπει ότι δεν πιάνουμε το πλεόνασμα, το οδήγησε να κάνει λάθος στα πλεονάσματα και για το 2015 και για το 2016. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη και αξιοποιεί τα ρήγματα».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ύφεση αναμένεται να τελειώσει το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με το ρυθμό ανάπτυξης να αγγίζει το 1,8%, ενώ κατά τον ίδιο μέσα στον επόμενο χρόνο, στόχος είναι η χώρα να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της από τις αγορές και το 2018 να βγει από την επιτροπεία.