Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Μια ακόμη τέτοια νίκη, και αποχαιρέτα την αξιολόγηση που χάνεις

Μια ακόμη τέτοια νίκη, και αποχαιρέτα την αξιολόγηση που χάνεις

Του Γιάννη Σιδέρη

«Μια ακόμη νίκη επί των ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς», είπε - κατά τον Πλούταρχο - ο βασιλιάς Πύρρος, 

όταν ένας στρατιώτης τον πλησίασε για να τον συγχαρεί για την Μάχη στο Άσκλο, όπου νίκησε τους Ρωμαίους, αλλά ο στρατός του υπέστη βαρύτατες απώλειες. 

Μια τέτοια παραδοχή όμως θέλει ευρύτητα πνεύματος, αποδοχή της αλήθειας και αίσθηση ρεαλισμού και γενναιότητα αυτοσαρκασμού, που η κυβέρνηση δεν διαθέτει. Γι’ αυτό και η δική της πύρρειος νίκη στον έκτακτο μποναμά, που ονόμασε 13η σύνταξη, συνοδεύτηκε από σαλπίσματα νίκης, εντελώς σουρεαλιστικά, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος αναγκάστηκε να στείλει την καθόλου τιμητική επιστολή, στην οποία διαβεβαιώνει για τη λειτουργία «κόφτη» στις συντάξεις (δεύτερος κόφτης αυτός), εάν εξαιτίας της… υπερήφανης και «φιλάνθρωπης» απόφασης Τσίπρα, βγει εκτός στόχων το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016.

Φυσικά λόγω της υπερφορολόγησης, και της εξ αυτής υπεραπόδοσης εσόδων, κάτι τέτοιο δεν έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί, αλλά το πρόβλημα παρουσιάζεται διττό:

α) Η κυβέρνηση αφενός γνωστοποίησε με non paper το περιεχόμενο της επιστολής, άρα δεν γνωρίζουμε εάν μόνο αυτή η υποχρέωση ανελήφθη. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιστολή δεν εμπεριέχει κάτι πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασισθεί. 

Δικαίως ορθώνεται η απορία, ένα αυτό ισχύει, γιατί δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αυτούσια η επιστολή. Εκ των πραγμάτων έχει δίκιο η αντιπολίτευση που ζητάει τη δημοσιοποίησή της. Η απόκρυψη της επιστολής δεν δικαιολογείται από τον ισχυρισμό του συνήθως μετριοπαθούς προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, στον 9,84, ότι «ούτως ή άλλως, τέτοιες επιστολές συνήθως διαρρέουν από τις Βρυξέλλες».

Στον αποστολέα μιας επιστολής βρίσκεται η ευθύνη, ή η διακριτική ευχέρεια, για τη δημοσιοποίησή της. Σε αυτόν εναπόκειται να διαφυλάξει και την αυθεντικότητά της, καθώς οι διαρροείς μπορεί να αλλοιώσουν το περιεχόμενό της.

β) Πέραν των όποιων πρακτικών δυσχερειών επέφερε στις σχέσεις με τους δανειστές, (δυσαρέσκεια και πάγωμα των βραχυπρόθεσμων, επιφύλαξη και καχυποψία στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση), η κυβέρνηση εξακολουθεί με ασύντακτες και αλλοπρόσαλλες ενέργειες να χάνει πολιτικό κεφάλαιο.

Βέβαια σε ένα μέρος του πληθυσμού να άρεσε η κίνηση Τσίπρα, ως κίνηση ανεξαρτησίας! Ένα άλλο τμήμα της κοινής γνώμης «κατάλαβε» ότι «η κυβέρνηση ήθελε να δώσει λεφτά στον κόσμο και η ΝΔ δεν την άφηνε»! (εφτά χρόνια μετά, υπάρχει κόσμος που τέτοιες κινήσεις τις μεταφράζει ως πράξεις φιλολαϊκότητας, αντίστασης και εθνικής περηφάνιας, έστω κι αν στην επιστολή δεσμεύεται ότι δεν ξανακάνει... τέτοιες «αταξίες»!).

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκε αναξιόπιστη και α-σόβαρη. Με τέτοια…  κεκοσμημένα στοιχεία στο προφίλ της, απλώς υπονομεύει τη θέση της, το σκοπό που λέει ότι θέλει να υπηρετήσει και φυσικά τη συνολική θέση της χώρας έναντι των δανειστών.

Μετά την επιστολή υποταγής, ο Dijsselbloem άναψε πράσινο για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η τυπική άρση του παγώματος θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, στο EuroWorking Group. Κατόπιν αυτού το Μαξίμου ισχυρίζεται ότι ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Προτιμά να ξεχνά ότι πρόκειται για ένα στόχο που δεν χρειαζόταν καν να έχει τεθεί ως τέτοιος, καθώς τα βραχυπρόθεσμα είχαν ανοίξει στο Eurogroup της 5ηςΔεκεμβρίου.

Μετά το σόου φιλανθρωπίας και ανεξαρτησίας έρχονται τα δύσκολα. Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης  Ιανουαρίου,  όπου την όποια καθυστέρηση θα την αποδώσει στον εύκολο και έτοιμο εχθρό, τον Wolfgang Schaeuble με την «κακή ψυχή», αλλά και ο τρόπος συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση. Απ' ό,τι φαίνεται αυτό θα καθορίσει και τη δική μας συμμετοχή στον πολυδιαφημισμένη ποσοτική χαλάρωση.

Ο πρωθυπουργός θα ωρύεται για το δίκιο της Ελλάδας, αλλά με τις πράξεις του θα την έχει υπονομεύσει. Ε, και μετά θα φταίει ο Schaeuble . Υπάρχει ήδη έτοιμο το ένα εκ των δύο βασικών προεκλογικών επιχειρημάτων, εάν επέλθη το αδιέξοδο και οδεύσουμε σε εκλογές. Το άλλο είναι η «δουλική συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης» που δεν υπερασπίζεται την εθνική αξιοπρέπεια – για να εισπράττει ήττες όπως η κυβέρνηση!