Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Πλήρης ανατροπή: Θρίλερ με τα αντίποινα- Δεν θα υπάρξει επιστολή Τσακαλώτου


Νέα ανατροπή στο θρίλερ με τα αντίποινα των ευρωπαίων στην εξαγγελία του βηθήματος από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν οτι δεν θα υπάρξει καμία επιστολή Τσακαλώτου.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, με διαπραγμάτευση Αθήνας και Τρόικας όπου θα τεθούν γραπτώς όλα τα αιτήματα των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση και θα δοθούν απαντήσεις σε ένα προς ένα.

«Επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς δεν θα σταλεί», επεσήμανε κατηγορηματικά κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η επιστολή είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του χθεσινού Euro working Group, ωστόσο όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή η κυβέρνηση ζήτησε να σταλούν πρώτα γραπτά τα θέματα προς απάντηση.

«Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Euro Working Group να μας τις στείλουν οι θεσμοί γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. «Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε», ανέφερε.

Η επιστολή θα σταλεί από τον ESM ίσως και αύριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που επεσήμανε ότι «Ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να το στείλουν».

Εξήγησε δε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού αν έστελνε η ελληνική πλευρά μία επιστολή «θα μπορούσαν να μας πουν δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο».

«Υποθέτω ότι κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος», εκτίμησε ο αξιωματούχος.


Πάντως όσον αφορά το βοήθημα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι «η παροχή είναι εφάπαξ» και συμπλήρωσε ότι «από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «δεν έγινε σήμερα ούτε EWG ούτε EG». 

Το χρέος αποσυνδέθηκε

«Είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με την β΄ αξιολόγηση. Έχει αποσυνδεθεί πλήρως» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.
Εκτίμησε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου». Είπε όμως ότι «για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί».