Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ… Οριστικά εκτός το σενάριο για να κλείσει τον Ιανουάριο

ImageHandler (1)
Οριστικά εκτός έχει τεθεί το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου του 2017.

Πλέον ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα 40% να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 και 60% πιθανότητα στο Eurogroup του Μαρτίου.
Στο Euro Working Group στις 12 Ιανουαρίου θα διαπιστωθεί ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται μακρά από την συμφωνία η οποία έπρεπε να είχε κλείσει από τον Οκτώβριο του 2016.
Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 20 Φεβρουαρίου στο επόμενο Eurogroup και εάν μέχρι τότε δεν έχει επέλθει συμφωνία οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν τον Μάρτιο του 2017.
Ο χρόνος που θα κλειδώσει η συμφωνία στην δεύτερη αξιολόγηση είναι πολύ σημαντικός καθώς απαιτείται ένα δίμηνο μετά την αξιολόγηση για να παρθεί η απόφαση από την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εάν υπάρξει συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου του 2017.
Εάν όμως η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση κλειδώσει τον Μάρτιο του 2017 τότε η ποσοτική χαλάρωση μετατίθεται για τις αρχές Ιουνίου στις 9 Ιουνίου του 2017.
Τον Μάρτιο πάντως έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ που θα αποφασίσει τον τελικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν έχει προηγηθεί συμφωνία με ξεκάθαρα μέτρα στον αναθεωρημένο κόφτη δαπανών, τότε θα μπορούσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει και με κεφάλαια ως πλήρες μέλος.
Εάν υπάρχει οποιαδήποτε απόκλιση τότε θα παραμείνει το ΔΝΤ τεχνικός σύμβουλος που παραμένει βασικό σενάριο.
Πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει ένα ανοικτό θέμα που όσο χρονίζει τόσο αυξάνεται το country risk το ρίσκο χώρας εις βάρος των αποδόσεων στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο.
πηγή: bankingnews